BIZnews

Više od 70 posto izvoza iz BiH ide u EU

Predsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković iznio je podatak da više od 70 posto izvoza iz BiH ide u Evropsku uniju…

Ilustracija

Predsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković iznio je podatak da više od 70 posto izvoza iz BiH ide u Evropsku uniju te navodi kako je važno slušati šta poslovna zajednica misli o poboljšanju poslovnog ambijenta.

Kapital traži stabilnost, političku, ali i prihvatljive uslove koji se često odnose na što jednostavnije birokratske procedure, a sve su to izazovi koji očekuju BiH u 2024. godini. Podaci i iznosi direktnih stranih investicija za prvu polovinu ove godine ulijevaju optimizam i daju naslutiti kako će 2023. godina biti rekordna kada govorimo o finansijskoj vrijednosti stranog ulaganja u BiH.

Protekla godina, podsjećamo, drži rekord s ukupnim iznosom od 1,44 milijarde KM, a već je za šest mjeseci ove dosegnut iznos od više od milijardu maraka; tačnije 1.041,700.000 konvertibilnih maraka (533 miliona eura), što predstavlja povećanje od 30,4 posto u odnosu na isti period prošle godine.a

Šta će biti u 2024. godini i hoće li usporena ekonomska aktivnost u Evropi imati posljedica na nivo stranih ulaganja u BiH, tek se treba vidjeti. No, država, mora uspostaviti što produktivnije odnose s poslovnom zajednicom, pažljivo je slušati odnosno biti obzirna prema zahtjevima za poboljšanjem poslovnog ambijenta, piše biznis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh