BIZnews

Azija će završiti 2023. na vedrijim temama kako se kineska ekonomija oporavlja

Azija u razvoju će vjerovatno završiti godinu na vedrijim tonom, saopćila je u srijedu Azijska razvojna banka (ADB), a očekuje se da će rast u regionu biti jači nego što se ranije mislilo, uglavnom zbog oporavka kineske ekonomije.

Azijska razvojna banka

ADB je povećao svoju prognozu rasta za Aziju u 2023. godini na 4,9% sa 4,7% predviđenih u septembru, ali je zadržao izglede za rast u regionu na 4,8% sljedeće godine.

ADB je takođe revidirao svoju projekciju rasta za Kinu na 5,2% sa prethodnih 4,9%, ali je zadržao prognozu rasta druge najveće svjetske ekonomije na 4,5% sljedeće godine, piše Reuters.

Kineska ekonomija je u trećem tromjesečju rasla brže od očekivanog od 4,9 posto, dok su potrošnja i industrijska aktivnost u septembru također iznenadile na gore, podržane nizom mjera politike koje su potakle probni oporavak.

ADB je saopćila da snažna domaća potražnja, snažnije doznake, oporavak turizma podržavaju ekonomsku aktivnost u regionu, koji se sastoji od 46 ekonomija u Aziji i Pacifiku i isključuje Japan, Australiju i Novi Zeland.

Izgledi za podregije su bili mješoviti, pri čemu je rast istočne Azije ove godine bio brži od 4,7% u odnosu na ADB-ovu prognozu od 4,4% u septembru, dok je za jugoistočnu Aziju predviđen rast od 4,3%, sporije od prethodne prognoze od 4,6%.

Isto tako se očekivalo da će Južna Azija ostvariti snažniji rast od 5,7% ove godine u odnosu na 5,4% ranije, dok se indijska ekonomija širi brže od 6,7% ove godine.

Predviđeno je da će se inflacija u Aziji u razvoju ove godine smanjiti na 3,5%, što je neznatno u odnosu na ranija očekivanja ADB-a, prije nego što će blago porasti na 3,6% u 2024., piše biznis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh