BIZnews

Žene još uvijek u manjini na rukovodećim pozicijama njemačkih kompanija

Iako se broj žena na rukovodećim pozicijama u njemačkim kompanijama povećao tokom zadnje dvije decenije, one su i dalje u manjini, pokazala je vladino istraživanje.

žene u kompanijama / Ilustracija

Broj žena na rukovodećim pozicijama tako je porastao samo tri postotna boda od 2004. godine, na 28 posto, prema istraživanju koje je danas objavio Nürnberški institut za istraživanje zapošljavanja (IAB), istraživačka jedinica njemačke Savezne agencije za zapošljavanje.

Žene čine 44 posto ukupnog broja zaposlenih u njemačkim kompanijama. Istraživanje je pokazalo da je mnogo više žena na nižim rukovodećim pozicijama, s 41 posto, iako se ta brojka nije promijenila od 2016. godine.

Osim toga, istraživanje je otkrilo značajne razlike između kompanija u zapadnoj i istočnoj Njemačkoj. Na istoku je udio žena na rukovodećim pozicijama značajno veći na svim nivoima u usporedbi sa zapadom.

Na nižim rukovodećim pozicijama je čak na području bivše istočne Njemačke u zadnjoj deceniji došlo do blage prekomjerne zastupljenosti žena, stoji u istraživanju.

Istraživanje je pokazalo i da rad na rukovodećim pozicijama na pola radnog vremena također postaje sve popularniji, pri čemu 23 posto kompanija u privatnom sektoru u Njemačkoj sada dopušta menadžerima da rade na pola radnog vremena.

Taj se udio povećao za sedam postotnih bodova od 2014. godine. Gotovo tri četvrtine svih honorarnih rukovodećih pozicija u privatnom sektoru drže žene, pokazalo je istraživanje IAB-ja.

“Spremnost poslodavaca da dopuste menadžerima rad na pola radnog vremena može biti način na koji menadžeri mogu napredovati u karijeri uprkos porodičnim obavezama”, rekla je istraživačica IAB-ja Iris Möller, piše biznis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh