BIZnews

Najviša deflacija u Kini u zadnje tri godine

Indeks potrošačkih cijena u Kini u novembru je na godišnjem nivou pao za 0,5 posto, što je najviša stopa deflacije u toj drugoj najvećoj svjetskoj privredi u protekle tri godine, pokazuju najnoviji podaci kineskog statističkog ureda.

Kina - Radiobrcko.ba

Indeks potrošačkih cijena (CPI) pao je u novembru za 0,5 posto u odnosu na oktobar, dok je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec također pao za 0,5 posto, najsnažnije od novembra 2020. godine.

Temeljna inflacija, koja isključuje cijene hrane i goriva, iznosila je 0,6 posto u usporedbi sa novembrom prošle godine.

Iako su se potrošačke cijene u drugoj najvećoj svjetskoj privredi proteklih mjeseci kretale na rubu deflacije, guverner kineske centralne banke Pan Gongsheng nedavno je rekao da se očekuje da će inflacija jačati.

Kako je dalje objavio statistički ured, proizvođačke cijene u novembru su pale za tri posto u odnosu na isti mjesec lani, što znači da padaju 14. mjesec zaredom i to po najvišoj stopi od augusta.

Kineska privreda ove je godine suočena s brojnim teškoćama, uključujući sve veću zaduženost lokalnih vlasti, problemima pogođeno tržište nekretnina i prigušenu domaću i inostranu potražnju. Kineski potrošači posebno stežu remen jer ih brinu neizvjesnosti vezane uz privredni oporavak.

Agencija za kreditni rejting Moody’s prošle je sedmice upozorila na moguće smanjenje kineskog rejtinga, pogoršavši izglede iz stabilnih u negativne. U agenciji su ocijenili da će troškovi podrške lokalnim vladama i državnim kompanijama te kontrolisanja krize u sektoru nekretnina opteretiti privredu, prenosi Hina.

Kinesko ministarstvo finansija odgovorilo je da je razočarano odlukom agencije, rekavši da će se privreda oporaviti i da se rizici mogu kontrolisati. Vlasti će potaknuti domaću potražnju i osnažiti privredni oporavak u 2024. godini, citirali su prošle sedmice kineski državni mediji Politbiro, najviše tijelo vladajuće Komunističke partije za donošenje odluka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh