BIZnews

Nafta je porasla za preko 2%, ali bilježi sedmi sedmični pad

Cijene nafte porasle su u petak za više od 2 posto nakon što su američki podaci podržali očekivanja rasta potražnje…

Cijene nafte porasle su u petak za više od 2 posto nakon što su američki podaci podržali očekivanja rasta potražnje, ali su oba mjerila pala sedmu sedmicu zaredom, što je njihov najduži niz sedmičnih padova u posljednjih pola decenije, zbog dugotrajne zabrinutosti zbog prevelike ponude, piše Reuters.

Futures na naftu Brent su se ustalili na 75,84 dolara po barelu, što je povećanje od 1,79 dolara, ili 2,4%, dok su se futures za naftu u zapadnom Teksasu ustalili na 71,23 dolara, što je povećanje od 1,89 dolara ili 2,7%.

Za sedmicu, oba mjerila su izgubila 3,8%, nakon što su u četvrtak dosegli najniži nivo od kraja juna, što je znak da mnogi trgovci vjeruju da je tržište preopterećeno.

Također podstaknuvši pad tržišta, podaci kineske carine pokazuju da je njen uvoz sirove nafte u novembru pao za 9% u odnosu na godinu ranije jer su visoki nivoi zaliha, slabi ekonomski pokazatelji i usporavanje narudžbi nezavisnih rafinerija oslabili potražnju.

Međutim, dobitak u petak, prvi u šest sesija, mogao bi biti znak da je tržište za sada našlo podlogu nakon pada šest uzastopnih sesija, rekao je Phil Flynn, analitičar Price Futures Group.

– Gledajte da uđete sa oprezom, ali bi trebalo da budu u padu, rekao je on.

Objavljeni podaci američkog Ministarstva rada pokazali su jači rast broja radnih mjesta od očekivanog, znakove osnovne snage tržišta rada koja bi trebala podržati potražnju za gorivom na najvećem tržištu nafte.

To je uslijedilo nakon vladinih podataka u srijedu koji pokazuju da je američka potražnja za benzinom prošle sedmice zaostala za 10-godišnjim sezonskim prosjekom za 2,5 posto, a zalihe benzina porasle su za 5,4 miliona barela, više od peterostrukih predviđanja, što je dovelo do pada cijena benzina, piše biznis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh