BIZnews

Black Friday: U Federaciji promet bio 346 miliona, u RS samo 27 miliona KM

Posljednji petak u novembru, tzv. Black Friday, i u našoj je zemlji posljednjih godina postao sinonim za šoping i trošenje.

Black Friday -biznis.ba

To je dan kada bi proizvodi i usluge trebale biti znatno snižene, što privlači potrošače koji po jeftinijim cijenama kupuju razne stvari, najčešće odjeću, obuću, tehniku…

Prema podacima poreskih uprava, promet je tog dana (24. novembra) bio znatno veći nego ostalim danima. U Federaciji BiH je čak pao i rekord.

Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH, 24. novembra na Black Friday u ovom entitetu fiskalne kase su registrovale promet od čak 346 miliona KM što je rekordan iznos u jednom danu.

Poređenja radi, sedam dana ranije, 17. novembra promet u FBiH je iznosio 191 milion KM. Također, mjesec dana ranije, tačnije 27. oktobra promet u FBiH je iznosio 216 miliona KM, što govori da su građani FBiH ipak više kupovali na Black Friday.

Prema podacima Porezne uprave FBiH, prošle godine, 25. novembra, registrovan je promet od svega 54 miliona KM, ali treba uzeti u obzir da je tog dana obilježen Dan državnosti BiH i da mnoge prodavnice i tržni centri nisu radili. No zato je dan prije, 24. novembra 2022. godine, registrovan promet od 216 miliona KM, a dan poslije prošlogodišnjeg Dana državnosti (26. novembar 2022.) promet u FBiH je iznosio 83 miliona KM.

U radnjama širom RS, prometovano je malo više od 27 miliona KM što je oko sedam miliona maraka manje u odnosu za prošlu godinu.

“Ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u RS, na dan 24.11.2023. godine iznosio je 27.032.728 KM, dok je na dan 25. novembar prošle godine iznosio 34.400.913 KM”, rekli su iz Poreske uprave RS-a, piše Biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh