BIZnews

Inflacija u BiH usporila na 2,1 posto

U periodu januar-oktobar u odnosu na isti period prošle godine inflacija bilježi rast od 7 posto.

Godišnja inflacija u Bosni i Hercegovini usporila je na 2,1 posto zahvaljujući padu cijena energenata i prijevoza.

Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u oktobru su zabilježile blagi rast od 0,1 posto u poređenju sa septembrom, prema podacima Agencije zastatistiku BiH.

Na mjesečnom nivou najviše su poskupjeli odjeća i obuća za 1,6 posto, hoteli i restorani za 0,5 posto te ostala dobra i usluge za 0,9 posto.

Na godišnjem nivou u oktobru cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u odnosu na isti mjesec prethodne godine veće su za 2,1 posto.

Najviše su usporavanju inflacije doprinijele cijene u odjeljku Prijevoz koje su pojeftinile za 5,6 posto usljed pojeftinjenja anftnih derivata, te cijene odjeće i obuća sa padom od 7,1 posto.

Rast je zabilježen u odjeljcima Hrana i bezalkoholni napici (4,9%), alkoholna pića i duhan (4,6%), namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće (6,9%), Zdravstvo (3,2%), Komunikacije (2,2%), Rekreacija i kultura (5,1%), Obrazovanje (2,2%), Restorani i hoteli (6,7%) te Ostala dobra i usluge (9,2%).

U periodu januar-oktobar u odnosu na isti period prošle godine inflacija je zabilježila rast od 7 posto. Centralna banka BiH u najnovijim projekcijama prognozirala inflaciju od 6,3 odsto, što je za 1,4 procentna poena niže u odnosu na projekciju iz maja.

Banka navodi da je najveći dio inflatornih pritisaka trenutno posljedica rasta domaćih cijena, te upozorava da je moguć dalji rast cijena energije i rada na domaćem tržištu.

Razlog tome su geopolitički globalni rizici koji vrše pritisak na cijene energenata i ostalih sirovina na svjetskom tržištu.

Podsjećamo, nivo inflacije od 2,0 posto Evrospka centralna banka smatra poželjnim i u svojim politikama cilja da je postigne, piše indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh