BIZnews

Bankroti u Njemačkoj u porastu

Broj bankrota među njemačkim kompanijama nastavio je da raste posljednjih mjeseci, pokazali su podaci Saveznog zavoda za statistiku.

Njemačka - Manager.ba

U oktobru je registrovano 22,4 odsto više stečajeva nego u istom mjesecu prošle godine, rekli su statističari utorak. Stope rasta su od juna dvocifrene, sa čak 19,5 odsto u septembru.

Posljednjih godina mnoge kompanije su, uz ogromnu pomoć koju je država obezbijedila zbog pandemijske krize, izbjegle nelikvidnost, prenosi Investitor.me.

Stručnjaci zato trenutno povećanje zapravo vide kao normalizaciju. Sadašnje brojke su takođe i dalje znatno ispod vrijednosti indeksa iz 2015.

Stečajni postupci ulaze u statistiku tek nakon prve odluke suda o nelikvidnosti. U mnogim slučajevima stvarni datum bankrota je skoro tri mjeseca ranije.

Zavod za statistiku je saopštio i konačne brojke za avgust. Prema ovim podacima, lokalni sudovi su registrovali 1.556 stečajeva preduzeća. To je bilo 35,1 odsto više nego godinu dana ranije.

Povjerioci su tokom avgusta potraživali oko 1,8 milijardi eura, dok je istog mjeseca prošle godine ta suma iznosila 800 miliona.

dpa/Investitor


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh