BIZnews

Pad na Wall Streetu nakon poruke šefa Feda

Na Wall Streetu je u četvrtak prekinut višednevni rast berzovnih indeksa…

Wall Street - Twitter

Na Wall Streetu je u četvrtak prekinut višednevni rast berzovnih indeksa, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell poručio da je inflacija i dalje visoka i da bi centralna banka mogla dodatno zaoštriti monetarnu politiku.

Dow Jones oslabio je 0.65 posto, na 33.891 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0.81 posto, na 4347 bodova, a Nasdaq indeks 0.94 posto, na 13.521 bod.

Nakon osam dana rasta S&P 500 indeks jučer je pao, jer je ulagače pokolebao predsjednik Feda Jerome Powell, koji je kazao da je moguće daljnje zaoštravanje monetarne politike.

Na skupu Međunarodnog monetarnog fonda Powell je kazao da je zadovoljan zbog slabljenja inflacije, ali da nije siguran da je Fed učinio dovoljno.

„Fed je odlučan da postavi dovoljno restriktivnu monetarnu politiku kako bi spustio inflaciju na ciljani nivo. Nisam siguran da smo to dosad postigli”, kazao je Powell.

Do Powellovog govora indeksi su stagnirali, a potom pali.

„Powell je zauzeo čvrst stav. Poručio je tržištu da borba protiv inflacije još nije dobivena i ako će to privredna situacija zahtijevati, neće oklijevati dodatno povećati kamate”, objašnjava Peter Cardillo, ekonomist u kompaniji Spartan Capital Securities.

Na početku novembra Wall Street snažno je porastao, zahvaljujući uvjerenju ulagača da je američka centralna banka završila ciklus povećanja kamata.

Ali, posljednjih se dana trguje oprezno jer su, osim Powella, i mnogi drugi dužnosnici Feda poručili da je moguće još jedno povećanje kamata, s obzirom na to da je inflacija i dalje znatno viša od Fedovog ciljanog nivoa od 2 posto.

Uprkos tim porukama, većina analitičara smatra da se to neće dogoditi. Ali, procjenjuju da bi Fed mogao zadržati kamate na povišenim nivoima duže nego što se prije očekivalo.

A na evopskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.73 posto, na 7455 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0.81 posto, na 15.352 boda, a pariški CAC 1.13 posto, na 7113 bodova, piše Biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh