BIZnews

Koje konje BiH može izvoziti u Evropsku uniju?

Šta nama znači dozvola za izvoz? Tamo gdje nam EU otkoči, mi sami zakočimo!

Depositphotos/goceristeski

Bosna i Hercegovina se nalazi na popisu trećih zemalja Provedbene Uredbe Komisije (EU) 2021/404, što u znači da je dozvoljen izvoz registriranih konja iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.
Međutim, uprkos ovoj dozvoli, konji rođeni u BiH ne mogu biti predmet izvoza jer sistem identifikacije i registracije kopitara nije uspostavljen.

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, Milan Petković je krajem avgusta ove godine tražio od Državnog ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa odgovore na pitanja šta je potrebno ispuniti od uslova za izvoz konja iz BiH te kako se formira jedinstveni sistem kopitara. Odgovor je stigao prije nekoliko dana i vidljivio je da tamo gdje EU otkoči izvoz, zakoče domaće institucije.

Iz resornog ministarstva su naveli da je Kancelarija za veterinarstvo BiH u skladu sa Zakonom o veterinarstvu BiH još 2018. pripremila i nadležnim entitetskim institucijama dostavila Nacrt pravilnika o identifikaciji i registraciji kopitara, koji definiše, između ostalog, izdavanje dokumenata za konje. No, nadležni organi RS i Brčko distrikta još nisu dostavili mišljenje na pravilnik.

Jedinstveni sistem kopitara se formira u skladu sa Zakonom o veterinarstvu BiH i to na način da Vijeće ministara BiH, na prijedlog Kancelarije za veterinarstvo propiše detaljne uslove identifikacije životinja, izgled i sadržaj pasoša za životinje, kontrole kretanja i implementaciju sistema na bilo kom nivou na teritoriji BiH, piše agroklub.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh