BIZnews

Zašto vrijednost Bitcoina opet vrtoglavo raste

Vrijednost bitcoina vrtoglavo raste i premašila je 35.000 dolara prvi put od maja 2022. Bitcoin je porastao za 20 posto u proteklih pet dana.

Bitcoin - Flickr.com

Čuvena nestabilna kriptovaluta ove je godine više nego udvostručila svoju vrijednost jer su ulagači uzbuđeni zbog mogućnosti kupovine bitcoin fondova kojima se trguje na “dobrim starim berzama” umjesto da se moraju baviti manje reguliranim i ponekad nejasnim kripto platformama.

Posljednja runda uzbuđenja došla je kada se BlackRock fond kojim se trguje na berzi za bitcoin, pojavio na popisu koji kontrolira Depository Trust and Clearing Corp., klirinška kuća za dionice i ETF-ove (vrsta fonda kojim se trguje na berzi) kojom upravlja Nasdaq, navodi Reuters.

BlackRock je u junu podnio zahtjev za registraciju bitcoin spot ETF-a, koji čeka odobrenje. Firma je najveći pružatelj ETF-ova na svijetu, upravljajući bilionima dolara imovine. BlackRock bitcoin ETF dao bi kriptovaluti novi osjećaj legitimnosti.

– Ovo ne znači da je fond stvarno pokrenut ili da će se to neizbježno dogoditi. Međutim, moglo bi se pojaviti kao dio BlackRockovih priprema da uskoro pokrene ovaj ETF – rekao je Samer Hasn, tržišni analitičar u online brokerskoj kući XS.com.

Druge firme također su podnijele zahtjev za odobrenje za pokretanje sličnih bitcoin fondova, uključujući Grayscale Investments, piše Bizinisinfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh