BIZnews

Poljoprivrednici iz Bosanske Gradiške optužuju lokalnu vlast: Zemljište u zakup podijeljeno netransparentno

Poljoprivrednici iz Bosanske Gradiške optužuju lokalnu vlast da je zemljište u zakup podijeljeno netransparentno.

Obrada zemljišta - Krajina.ba

Tvrde da se favorizuju veliki proizvođači i da nema podrške mladim poljoprivrednicima. Nakon protesta podnijeli su i kolektivnu tužbu. Lokalna vlast odgovara da sve rade prema propisima.

Boro Tomašević bavi se stočarstvom i ratarstvom. Nezadovoljan je dodjelom zemljišta za obradu. Osim što je dobio malu površinu, kaže, zemlja oko njegove kuće dodijeljena je drugom poljoprivredniku. On na obradu zemlje mehanizaciju vozi u drugo selo.

BORO TOMAŠEVIĆ, poljoprivrednik iz Bosanske Gradiške

“Poenta je da ta zemlja koja se dijeli nalazi neposredno uz moje domaćinstvo. Logično je bilo da ja dobijem. To je oko 30 metara od moje kuće. Ja te zemlje dobio nisam.”

Nezadovoljni poljoprivrednici iz Bosanske Gradiške, njih 90, tvrdi da se favorizuju veliki poljoprivrednici. Ukazuju i na netransparentnost prilikom podjele zemljišta u zakup.

SAVO VASILjEVIĆ, poljoprivrednik iz Bosanske Gradiške

“Za nas to nije pravedno bodovanje. Ovdje imaš više od 50 posto ljudi koji su nezadovoljni. Oni nisu dobili ni duluma zemlje. Nekakvi koji nemaju ni stoke su čak dobili zemlju.”

Lokalna vlast odgovara da je sve po pravilima. Pravilnik propisuje, da neko ko proizvodi više mlijeka i ima veću mehanizaciju, dobije više.

ZORAN ADžIĆ, gradonačelnik Bosanske Gradiške

“259 poljoprivrednih gazdinstava je dobilo zemljište u zakup. Negdje oko 3.600 hektara od mogućih 4.000. Ostalo je realno gledajući nekih 30-40 poljoprivrednih gazdinstava zato što smo radili po pravilniku resornog ministarstva.”

SAVO MINIĆ, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

“Apsolutno smo upućeni. Ispratićemo sve. Transparentnost je najbitnija. Ne mogu biti svi zadovoljni ali radimo na tome da svi budu najmanje nezadovoljni jer imajući u vidu da smo samo u ovoj godini nabavili 860 traktora, preko 2.700 priključaka i svega ostalog.”

Poljoprivrednici su predali i kolektivnu tužbu. Najavljuju da će svoje nezadovoljstvo ponovo iskazati na ulici, navodi BHRT.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh