BIZnews

Pada proizvodnja vina u EU: Italija više nije najveći globalni proizvođač?

Prema prvim procjenama, EU bi ove godine trebala proizvesti oko 150 miliona hektolitara vina s padom proizvodnje od 12 posto u Italiji i 14 posto u Španiji.

Vino - Bljesak.info

Proizvodnja vina u Evropskoj uniji ove bi se godine mogla smanjiti za šest posto, procijenila je Evropska komisija. Razlog su nepovoljne vremenske prilike koje su negativno utjecale na berbu u Italiji i Španiji, stoji u u najnovijem izvještaju o kratkoročnim izgledima poljoprivredne proizvodnje.

Francuska se vraća na vrh

Prema prvim procjenama, EU bi ove godine trebala proizvesti oko 150 miliona hektolitara vina s padom proizvodnje od 12 posto u Italiji i 14 posto u Španiji.

Ekstremni vremenski uvjeti i gljivične bolesti poharali su ove godine vinograde u Italiji, koja će izgubiti status najvećeg svjetskog proizvođača vina, a Francuska će se nakon osam godina vratiti u sam vrh, procjenjuju u Briselu.

Francusko ministarstvo poljoprivrede procijenilo je pak krajem prošle sedmice da će se proizvodnja vina u toj zemlji ove godine zadržati na prošlogodišnjem nivou i biti tri posto veća od petogodišnjeg prosjeka, a koji iznosi 46 miliona hektolitara. Pritom će biti zabilježene velike razlike među regijama. EK predviađa da će Francuska proizvesti 45 miliona hektolitara vina, za jedan posto više nego lani.

Oporavak proizvodnje očekuje se i u Njemačkoj, uz procijenjenu stopu rasta od 16 posto i to zahvaljujući dovoljnoj količini padavina u ključnim fazama rasta. Gotovo ista stopa rasta proizvodnje bi trebala biti zabilježena u Portugalu odakle dolaze izvještaji o dobroj kvaliteti grožđa.

Kupovna moć slaba, pada prodaja

Konzumacija vina, posebno crnog bi se mogla smanjiti za 1,5 posto jer se potrošači okreću drugim pićima, posebno pivu. Osim toga, ističu u Komisiji, kupovna moć EU građna je slabija.

Manja je i inozemna potražnja, što u EK objašnjavaju slabijom kupovnom moći na nekim izvoznim tržištima te solidnim zalihama, nakon rekordnog izvoza na pojedina tržišta u protekle dvije godine.
Stagnacija izvoza, manji uvoz

“U sezoni 2023./2024. izvoz vina iz EU mogle bi potaknuti niže cijene, iako bi paralelno mogla ojačati konkurencija proizvođača izvan EU, i to u segmentu jeftinijih”, smatraju u Komisiji koja stoga prognozira stagnaciju izvoza ove sezone. Ipak, pozitivne rezultate očekuju u izvozu pjenušaca.

Što se tiče uvoza, očekuje se pad za 4,3 posto, a u odnosu na petogodišnji prosjek za 18 posto, na šest miliona hektolitara, piše agroklub.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh