BIZnews

Za otkopavanje krompira dnevnica 100 KM, ali radnika ni za lijeka

Cijena rada na poljima krumpira u Glamoču ove godine obara rekorde. Krenulo je vađenje krumpira s čijom cijenom trenutačnom su zadovoljni.

Ilustracija

No, problem s kojim se većina njih sada susreće predstavlja nedostatak radne snage. Premda se postupno smanjuje broj obrađenih površina, potražnja za radnicima u Glamoču nikad nije bila veća.

Ozračje je takvo da radnik za 8 sati može naplatiti 100 KM, a za cjelodnevni rad, što podrazumijeva od jutra do mraka, dnevnice idu od 120 KM, uz osiguran topli obrok.

Uz to, zbog nestašice radnika, poljoprivrednic nerijetko i sedmicama unaprijed znaju dogovoriti rad radnika, šta još prije desetak godina bilo nezamislivo, kad je radnika bilo i više nego je potrebno, a dnevnica iznosila od 40 KM piše InfoBugojno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh