BIZnews

FBiH uređuje proizvodnju jakih alkoholnih pića

Predloženi zakon definira i podjelu nadležnosti između federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa, te uspostavu efikasnog i djelotvornog sistema inspekcijske kontrole i nadzora u proizvodnji jakih alkoholnih pića.

Proizvodnja jakih alkoholnih pića - Depositphotos/vverve

Vlada Federacije BiH utvrdila je Nacrt zakona o jakim alkoholnim pićima, kojim se uređuju njihova proizvodnja, registracija, kvalitet, zaštita geografskih oznaka, deklarisanje i promet, kao i nadležnosti u provođenju zakona. Glavni cilj donošenja ovog rješenja je uspostava zakonodavno-pravnog okvira te jedinstvenog i uređenog tržišta u skladu sa standardima Evropske unije, prenosi Agroklub.

Pored ostalog, bit će uspostavljen registar proizvođača, definisani uslovi za bavljenje proizvodnjom, osigurana kontrola proizvodnje i sistem za ispitivanje kvaliteta i organoleptičko ocjenjivanje. Predloženi zakon definira i podjelu nadležnosti između federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa, te uspostavu efikasnog i djelotvornog sistema inspekcijske kontrole i nadzora u proizvodnji jakih alkoholnih pića.

Destilat poljoprivrednog porijekla

Odredbe ovog rješenja se primjenjuju na destilat poljoprivrednog porijekla i sva jaka alkoholna pića koja se nalaze na tržištu Federacije BiH, bilo da su proizvedena u FBiH ili izvan nje, kao i ona namijenjena za izvoz. Izuzetno, ako zemlja uvoznica to zahtijeva, jaka alkoholna pića se mogu izvoziti iako ne ispunjavaju uslove kvalitete propisane ovim zakonom, na osnovu dogovorene izvozne kvalitete navedene u ugovoru.

Također, primjenjuju se i na upotrebu etil alkohola ili destilata poljoprivrednog porijekla u proizvodnji alkoholnih pića. On će omogućiti da fizička lica, destilat koji prevazilazi njihove potrebe, mogu legalno prodati drugom proizvođaču. Ujedno će omogućiti i praćenje svih tokova cjelokupnog procesa proizvodnje, od osnovne sirovine do konačno upakovanog proizvoda u bocu, čime se garantuje porijeklo i kvalitet.

Sastavni dio zakona čine tri priloga koja definišu kategorije jakih alkoholnih pića, posebna pravila koja se odnose na određena jaka alkoholna pića, te dinamički sistem starenja.

Nekontrolisano tržište

Ministarstvo poljoprivrede FBiH je obrazložilo da je razlog za donošenje zakona taj što trenutno ne postoji propis koji reguliše ovu oblast, zbog čega ne postoje ni pouzdani podaci o proizvodnji alkoholnih pića u Federaciji BiH. Također, procjenjuje se da je više od 60 posto proizvodnje i prometa jakih alkoholnih pića tržišno nekontrolisano. Pored toga, proizvođači alkoholnih pića u FBiH susreću se sa nizom problema u proizvodnji i prometu, te nelojalnom konkurencijom.

Predviđeno je da proizvođači jakih alkoholnih pića i destilata poljoprivrednog porijekla svoje poslovanje usklade sa odredbama ovog zakona u roku od godinu dana od dana njegovog stupanja na snagu, piše Agroklub.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh