BIZnews

Gigant iz Srednje Bosne preuzeo kontrolu nad firmom čiji su prihodi 25 miliona KM

Jučer je završena ponuda za preuzimanje društva Mlinpek d.d. Bugojno od strane firme A-Best Travnik.

Ponuđena cijena po dionici bila je 1,56 KM a ukupan broj deponovanih vrijednosnih papira iznosi 37.325. To je 8,5 posto udjela u Mlinpeku čiji je kapital podijeljen na ukupno 438.228 dionica, izvještava BiznisInfo.ba.

No, ono što je važno naglasiti jeste da je A-Best prije ponude imao nešto više od 41,7 posto dionica, što zači da je sada prešao prag od 50 posto vlasništva i postao najveći pojedinačni i ujedno većinski dioničar.

Prije toga je najveći pojedinačni dioničar bila firma Mlinpek-žitar Jajce koje ima 45,5 posto dionica.

Vlasnik firme A-Best je Stipo Frančić. Frančić je ujedno vlsanik i firme UTD BEST, jedne od najvećih trgovačih kompanija u BiH sa 60 prodavnica širom zemlje.

Mlinpek, preduzeće za proizvodnju mlinskih proizvoda, lani je imalo prihode od preko 25 miliona KM i dobit od 1,8 miliona KM, prema nedavno objavljenom finansijskom izvještaju, što govori da je riječ o veoma značajnoj kompaniji.

Kako je bilo navedeno u ponudi, A-Best namjerava vršiti značajna ulaganja kako bi se unaprijedilo poslovanje društva te ulaganjem proširiti postojeći proizvodni asortiman društva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh