BIZnews

Evo šta trebate plaćati gotovinom, a šta karticom

Ako znate da biste na kraju mogli vratiti nešto što ste kupili, svakako koristite gotovinu

aura

Financijski stručnjaci savjetuju da uvijek nosite barem malo gotovine, i čak preporučuju da je koristite za određene kupovine. Stručnjaci savjetuju kada biste trebali plaćati gotovinom, piše Bestlifeonline, prenosi Avaz.

Stvari koje možete vratiti
Ako znate da biste na kraju mogli vratiti nešto što ste kupili, svakako koristite gotovinu, kaže Steven Holmes, financijski stručnjak i viši investicijski savjetnik u iCash-u.

Prema Holmesu, mnogi ljudi odustaju od isprobavanja stvari u prodavnici i umjesto toga će kupiti dvije ili tri veličine iste košulje ili pantole, isprobati ih kod kuće i vratiti veličine koje im ne trebaju. Vjerovatno ćete morati pričekati da dobijete svoj novac natrag ako ste platili bilo čime osim gotovinom.

Većina trgovina će vam automatski vratiti novac prema izvornom obliku plaćanja koji ste koristili za kupovinu.

– Bio bi vraćen na vašu kreditnu karticu ako ste je koristili, a novac se ne pojavi uvijek na vašem računu nekoliko dana. Ali, ako vaš račun pokazuje da ste kupovinu obavili gotovinom, trgovina će vam nadoknaditi isti iznos. Gotovinska plaćanja vraćaju se odmah nakon što se proizvodi vrate – objašnjava Holmes.

Kupovine koje obavite tokom putovanja
Kada se odlučite s nečim počastiti na odmoru, korištenje gotovine može vam pomoći da izbjegnete neke ozbiljno šokantne troškove.

Karter Seut (Carter Seuthe), financijski savjetnik i glavni izvršni direktor Credit Summita, kaže da je pametnije plaćati gotovinom kada putujete jer bi vam plaćanje karticama moglo donijeti dodatne naknade.

– Ako se nalazite u drugoj zemlji, korištenjem kreditne kartice moglo bi vam se naplatiti pozamašna naknada za inozemne transakcije – upozorava.

Korištenje gotovine također vas može spriječiti od slučajnog prekomjernog trošenja tokom putovanja, prema Seutu.

– Ako idete na odmor i želite potrošiti samo određenu količinu novca, to u gotovini također vam može pomoći da budete na pravom putu da ispunite svoje proračunske ciljeve – objašnjava.

Svakodnevna potrošnja
Međutim, gotovina ne bi trebala biti samo vaša valuta kada putujete. Također biste trebali koristiti ovaj oblik plaćanja za mnoge svoje svakodnevne transakcije, smatra Majkl Kolins (Michael Collins), CFA, profesor financija na Endicott Collegeu u Beverlyju, Massachusetts.

– Male kupovine, poput namirnica, trebale bi se obavljati gotovinom. To je zato što je iznos novca koji se razmjenjuje minimalan, a korištenje gotovine odvraća ljude od impulzivne kupovine – kaže on.

Korištenje gotovine može vam pomoći da učinkovitije proračunate svoju svakodnevnu potrošnju i spriječiti vas da pretjerate.

– Također je važno koristiti gotovinu za male kupovine kako biste izbjegli naknade za prekoračenje povezane s debitnim i kreditnim karticama – dodaje Kolins.

Plaćanje goriva
Sljedeći put kad plaćate gorivo, posegnite za gotovinom umjesto karticom, savjetuje Bil Rjze (Bill Ryze), certificirani financijski konzultant i savjetnik uprave u Fioni.

– Možda ste primijetili da većina benzinskih pumpi nudi popust za gotovinsko plaćanje – kaže.

Kako dalje objašnjava Forbes, postaje će označavati više cijene za kartično plaćanje kako bi se nadoknadile naknade za transakcije banaka i kartičarskih kuća. Razlika ponegdje može biti i do 40 centi, pa je “prilikom plaćanja goriva najbolje platiti gotovinom kako biste iskoristili popuste”, potvrđuje Rjze.

Viliam Bevins (Williams Bevins), CFP, ovlašteni financijski savjetnik sa sjedištem u Franklinu, Tennessee, kaže da vas plaćanje u gotovini također može spriječiti da budete prevareni dok sipate gorivo.

– Kriminalci su koristili pumpe benzinskih pumpi opremajući ih zlonamjernim uređajima poznatim kao ‘skimmeri’ koji se mogu koristiti za krađu podataka o vašoj kreditnoj kartici, a da vi to uopće ne znate – upozorava Bevins, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh