BIZnews

Inflacija neće tako brzo usporiti, blagi pad u januaru

Inflacija u Bosni i Hercegovini zabilježila je blagi pad na početku ove godine.

Novac u BiH - Ilijas.info

Indeks potrošačkih cijena u januaru, prema podacima Agencije za statistiku BiH, zabilježio je pad na 14,1 posto, nakon 14,8 posto, koliko je iznosio u decembru.

Na mjesečnom nivou pad cijena iznosio je 0,5 posto, ali je nastavljen rast osnovnih životnih potreba stanovništva.

Na mjesečnom nivou hrana i bezalkoholni napici poskupjeli su za 1,2 posto. alkoholna pića i duhan, kao i restorani i hoteli za 0,6 posto, a namještaj i kućanski aparati za 0,9 posto.

Zdravstvo i obrazovanje su poskupjeli za 0,2 posto, rekreacija i kultura za 0,4 posto, a ostala dobra i usluge za jedan posto.

U januaru je zabilježen mjesečni pad cijena odjeće i obuće za 2,9 posto, te prijevoza za 0,5 posto.

Centralna banka BiH ne očekuje nagli pad inflacije u Bosni i Hercegovini.
U svojim brzim procjenama objavljenim krajem prošle godine, navela je da usporavanju inflacije primjetno od IV kvartala 2022. te da očekuje da se trend nastavi u prvom polugodištu.
Međutim, očekivana godišnja inflacija u 2022. godini bi mogla iznositi još uvijek visokih oko 14,0 posto, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh