BIZnews

5 najbogatijih ljudi u svijetu mode

Predsjednik i izvršni direktor LVMH-a Bernard Arnault najbogatiji je čovjek na svijetu i samim tim u svijetu mode.

Moda - PIXABAY

Arno kontroliše gotovo polovinu poznatog francuskog modnog lanca u čijoj se grupaciji, osim Louis Vuittona, nalazi još 70 svjetski poznatih brendova. Samo neki od njih su Belvedere, Dom Pérignon, Hennessy, Moët & Chandon, Sephora, Céline, Dior, Fendi, Kenzo, Marc Jacobs, Bulgari…

Robb Report donosi još nekoliko imena na ovoj ekskluzivnoj listi svijeta mode. Dok je Arnaultovo bogatstvo daleko najveće – koje Forbes procjenjuje na 214,8 milijardi dolara – nekolicina drugih modnih suosnivača i predsjednika je takođe zaradila ogromnu imovinu, prenosi Investitor.me.

Prvih pet najbogatijih milijardera u modi su svi u prvih 40 na Forbesovoj listi najbogatijih milijardera, što znači da je modna industrija dobro zastupljena.

Postoji veliki jaz nakon Arnaulta do 2. najbogatijeg milijardera u modi, tituli koja pripada osnivaču Inditexa Amanciju Ortegi, čiji je rad u popularnim linijama odjeće poput Zare i Bershke donio bogatstvo od 76,2 milijarde, dolara prema posljednjoj Forbesovoj procjeni.

Na trećem, četvrtom i petom mjestu na listi najboljih modnih milijardera je Phil Knight, suosnivač i predsjednik kompanije Nike, čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 47,1 milijardu dolara, Francois Pinault, osnivač luksuzne grupe Kering, čija se neto vrijednost procjenjuje na 40,7 milijardi dolara te Alain i Gerard Wertheimer, dva brata koji posjeduju Chanel u partnerstvu i čije se bogatstvo pojedinačno procjenjuje na 34,4 milijarde dolara.

Wertheimerovi su na 38. mjestu na Forbsovoj listi milijardera, dok je Pinault na 28. mjestu, Knight na 26, a Ortega na 14. mjestu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh