BIZnews

Rusija i dalje glavno tržište za bh. farmaceutske proizvode

Rusija je i dalje najvažnije tržište za bosanskohercegovačke farmaceutske proizvode

Lijekovi - Pixabay.com

Sarajevski Bosnalijek koji je glavni izvoznik na ovo tržište uspio je oporaviti plasman svojih proizvoda u ovu veliku zemlju nakon šoka koji je izazvan početkom napada na Ukrajinu u martu prošle godine.

Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju da je za jednaest mjeseci prošle godine bh izvoz farmaceutskih proizvoda na rusko tržište imao vrijednost od 51,48 miliona KM.

Bh. izvoz frmaceutskih proizvoda u Rusiju čini još uvijek gotovo polovinu ukupnog bh. izvoza u navedenom periodu, koji je iznosio 109,64 miliona KM.

Podsjećamo u 2021. godini izvoz farmacuetskih proizvoda u Rusiju imao je vrijednost od 81,33 miliona KM, dok je ukupn izvoz bio u vrijednosti 141,49 miliona KM.

Osim Rusije, BiH ima samo još jedno jako tržište za svoje farmaceutske proizvode, a to je Srbije gdje je za jednaest mjeseci prošle godine ostvaren plasman vrijedan 32,0 miliona KM.

Ostala tržišta su manje značajna, pa je tako izvoz u Makedoniju bio 3.98 KM, u Crnu Goru 3,65 mil KM, na Kosovo 3,59 miliona KM, u Albaniju 3,55 mil KMl, a u Moldaviju 3,19 mil KM.

Uvoz farmacuetskih proizvoda je za jedanaest mjeseci prošle godine imao vrijednost 752,0 miliona KM.

Najveća uvoz u vrijednosti od 231,84 mil. dolazi iz nespecificirane države, a slijed Slovenija sa 155,93 mil KM, Srbija sa 67,83 mil KM, Holandija sa 48,30, mil KM, Hrvatska sa 44,92 mil KM, itd, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh