BIZnews

Košarac: Vlade Republike Srpske i Federacije BiH pokazale odgovornost odlukama o cijeni peleta

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac podržao je odluke vlada Republike Srpske i Federacije BiH o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta.

Staša Košarac - Vijesti.ba

“Ohrabren sam činjenicom da je Vlada Federacije BiH odlučila da slijedi politiku institucija Republike Srpske na način da je uvela privremeno ograničenje cijene peleta. Entitetske institucije ovim su pokazale odgovornost i senzibilitet prema svim građanima”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, od ključne je važnosti da je došlo do harmonizacije cijene peleta u oba entiteta, te da je definisana najviša maloprodajna cijena peleta na 480 KM plus PDV po toni.

Naredne sedmice sastanak o uvođenju izvoznih kvota za pelet

Košarac je najavio da će naredne sedmice organizovati novi radno-konsultativni sastanak sa predstavnicima nadležnih entitetskih ministarstava i privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH, kako bi razgovarali o uvođenju izvoznih kvota za pelet.

“Pratimo situaciju na tržištu i nakon što utvrdimo bilans stanja, želimo da iznađemo model kako da se odredi tačna količina peleta koja se može izvoziti, a da pri tome potrebe domaćeg tržišta ne budu ugrožene. Najverovatnije je da ćemo ići u pravcu da se domaćim proizvođačima peleta omogući izvoz 50 odsto proizvodnje, a da 50 odsto plasiraju na tržište Republike Srpske i Federacije BiH”, rekao je Košarac.

On je naglasio da bi ovakav model bio zadovoljavajući za potrebe građana oba entiteta, ali i za kompanije koje se bave spoljnotrgovinskim prometom, piše Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh