BIZnews

Njemačka inflacija u avgustu povećana na 7,9 posto

Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u avgustu je iznosila 7,9 posto, što je blago povećanje u odnosu na juli, kada je iznosila 7,5 posto.

Ilustracija - Poslovni.hr

“Cijene energenata su značajno povećane od početka rata u Ukrajini i imale su značajan uticaj na visoku stopu inflacije”, saopštio je Destatis, njemački državni statistički ured.

Cijene energenata u avgustu bile su više za 35,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Cijene hrane su također povećane iznad prosjeka, za 16,6 posto.

“Još jedan faktor s efektom rasta cijena su prekidi u lancima nabavke uzrokovani pandemijom KOVID-19”, dodaje se.

Centralna banka Njemačke upozorila je prošle sedmice da bi godišnja stopa inflacije u toj zemlji do jeseni mogla dostići dvocifrenu vrijednost.

Izgledi za inflaciju ostaju “izuzetno neizvjesni” zbog nejasne situacije na tržištima roba, upozorila je Bundesbanka, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh