BIZnews

Kineska koporacija koja će graditi HE Bistrica otvorila ured u Foči

Kancelariju su otvorili ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, generalni direktor Elektroprivrede Srpske Luka Petrović i predstavnik kineske kompanije Vej Ping.

Kineska koporacija koja će graditi HE Bistrica otvorila ured u Foči - HE Bistrica

U Foči je danas svečano otvorena kancelarija Kineske nacionalne aerotehnološke korporacije za međunarodni inženjering (China National Aero-Technology International Engineering Corporation – AVIC ) koja je angažovana na izgradnji tri hidroelektrane na rijeci Bistrici kao generalni izvođač.

Kancelariju su otvorili ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, generalni direktor Elektroprivrede Srpske Luka Petrović i predstavnik kineske kompanije Vej Ping.

Energetski sistem Hidroelektrane Bistrica sastojaće se od tri stepenasto raspoređene elektrane.

Hidroelektrane se grade u donjem toku rijeke Bistrice, uz magistralni put Foča-Sarajevo, a svaka će se sastojati od brane, dovodnog tunela, cjevovoda i mašinske zgrade.

Ukupna instalisana snaga ovog sistema je 39 megavata sa ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat-časa električne energije.

Cijena izvedbenog ugovora je 103 mil EUR, a investitori su preduzeće Hidroelektrane Bistrica i preduzeće Hidroelektrane na Drini, koje je većinski vlasnik.

Novčanu podršku pružiće i Elektroprivreda Republike Srpske.

Predviđeno je da sve tri hidroelektrane na rijeci Bistrici kod Foče na mreži budu najkasnije za četiri godine, izvijestio je RTRS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh