BIZnews

Nepovoljni uslovi za poslovanje CBBiH, dobit na polugodištu 4 miliona

Centralna banka BiH je u periodu januar-juni 2021. godine ostavrila neto dobit od 4,0 miliona KM, pokazuje nerevidirani finansijski izvještaj centralne bh. monetarne institucije, izvještava Indikator.ba.

Dobit je manja nego u istom periodu lani kada je iznosila 6,8 miliona KM.

U drugom kvartalu 2021. godine dobit je iznosila 1,4 miliona KM.

U napomenama u finansijskom izvještaju navodi se da su nepovoljni uslovi kojima je poslovanje Centralne banke BiH bilo izloženo u 2020. godini usljed globalne pandemije korona virusa nastavili otežavati odvijanje poslovnih operacija i posljedično uticali na iskazane iznose imovine, obaveza, prihoda i rashoda Banke u izvještajnom periodu.

Okolnosti na mađunarodnom finansijskom tržištu eurozone, na kojem Centralna banka investira devizne rezerve, uticale su na dodatno pogoršavanje okruženja negativnih kamatnih stopa i prinosa dužničkih vrijednosnih instrumenata zemalja eurozone, ali i oscilacije u njihovim cijenama. To se reflektovalo na iznos generisanih kamatnih rashoda investiranih deviznih rezervi i fer vrijednosni finansijske imovine Centralne banke, obrazlaže se u izvještaju.

Osnovni cilj Centralne banke BiH je da održi stabilbnost domaće valute i omogući kupovinu i prodaju konvertibilne marke za euro bez ograničenja, te se stoga njena ostvarena dobit za određeni period ne koristi kao mjera uspješnosti poslovanja, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh