BIZnews

Slobodna trgovina sa Evropskom unijom daje rezultat

Slobodna trgovina koju Bosna i Hercegovina ima sa Evropskom unijom daje rezultat.

zastava EU i BiH - depo.ba

Bosna i Hercegovina je 2008. godine potpisala privremeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, od kada je naša zemlja počela liberalizaciju u trgovinskim odnosima sa Evropskom unijom.

Godine 2015. potpisan je stalni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a podaci Agencije za statistiku BiH koje smo prikupili, pokazuju da je orijentacija naše ekonomije ka Evropkoj uniji imala pozitivan učinak.

Od 2008. godine izvoz iz BiH u EU se više nego udvostručio, sa 3,7 milijardi KM 2008. godine na 8,4 mlrd KM u 2019. godini. U 2020. godini usljed pandemije došlo je do pada na 7,6 mlrd KM.

Istovremeno pokrivenost uvoza izvozom je sa 46,2 posto u 2008. popela na 74,2 posto u 2020. godini, a u prvih pet mjeseci 2021. godine na čak 82,4 posto.

Najznačajniji sektori koji izvoze u EU su metalski i elektro sektor, a u okviru njega automobilska industrija, industrija namještaja, kao i tekstilna, kožna i obućarska insdutrija.

Industrijski proizvodi dominiraju u odnosu na poljoprivredno-prehrambene.
Još 2008. godine među 20 glavnih tarifa u izvozu nije bilo onih iz poljoprivredne-prehrambene industrije, a određeni pozitivni pomaci u proktelim godinama otkako je na snazi slobodna trobina su napravljeni.

Ipak, bh. roba je još uvijek nedovoljno konkurentna u poređenju sa snažno podsticanom robom iz EU. U informaciji koju je nedavno usvojilo Viijeće ministara navodi se da se na bh. tržište najviše plasiraju poljoprivredno-prehrambeni proizvodi porijeklom iz EU i to oko 55 posto.
Istovremeno, 39 posto bh. izvoza u ovom sektoru odlazi na tržište EU.

Istovremeno, ukupna pokrivenost uvoza izvozom u 2020. godini u poljoprivrednbo-prehrambenom sektoru iznosila je 28 odsto, što je povećanje od 3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh