BIZnews

Podaci o poslovanju u bankarskom sektoru BiH: Dvije banke značajno odmakle konkurenciji

U bankarskom sektoru primjetno je raslojavanje, pri čemu dvije vodeće banke u sistemu po veličini značajno nadmašuju ostale banke, dok u segementu srednjih banaka vlada sve veća konkurencija.

Novac u BiH - Ilijas.info

Podaci o poslovanju banaka za prvih šest mjeseci govore da smo prvi put dobili banku, a to je UniCredit bank d.d. Mostar, čija je neto poslovna aktiva premašila šest milijardi KM, prenosi indikator.

Ova banka ubjeljivo je najveća u Bosni i Hercegovini i po udjelu poslovne aktive u ukupnoj aktivi bankarskog sektora ima procentualno učešće od 19,5 posto. Ukoliko se zbroje neto poslovne aktive UniCredit bank Mostar i UniCredit bank a.d. Banja Luka, kao podružnice iste poslovne grupacije, onda je procentualni udio ovih banaka gotovo 25 posto.

Druga po veličini banka Raiffeisen bank ima neto poslovnu aktivu od 4,52 milijarde KM, te drži procentualni udio u odnosu na ukupnu aktivu bankarskog sektora od 14,5 posto.

Ove dvije banke, saglasno svojoj veličini, čine više od trećine bankarskog sektora u Bosni i Hercegovini. Ne samo što su u njima skoncentrisani najveći portfelji depozita i kredita, one imaju i lavovski udio u ukupnoj profitabilnosti bankarskog sektora…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh