BIZnews

Dobit banaka u FBiH veća 3 puta nego u RS

Na nivou bankarskog sektora Republike Srpske za devet mjeseci prošle godine iskazana je neto dobit od 72,1 milion KM.

Mobilno bankarstvo - Twitter

To je za 17 posto manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je dobit iznosila 87,3 miliona maraka, navodi se u izvještaju Agencije za bankarstvo RS, prenosi poslovni portal “BiznisInfo“.

No, dalje u izvještaju se navodi da je ovu neto dobit od 72,1 milion KM ostvarilo sedam banaka, dok je jedna banka imala gubitak od 3,2 miliona КМ.

U RS posluje osam banaka.

Kako se navodi, pad dobiti posljedica je uglavnom “značajnog pada prihoda po osnovu ukidanja ispravki vrijednosti za stavke rizičnog bilanska i rezervi po vanbbilansu”

Bankarski sektor Republike Srpske čini 8 banaka sa ukupno 2.968 radnika, koje su poslovale na teritoriji Republike Srpske preko mreže od 89 filijala i 157 drugih organizacionih dijelova.

Banke u Federaciji BiH za prvih devet mjeseci 2018. ostvarile su pozitivan finansijski rezultat (neto dobit) u iznosu od 246,7 miliona KM.

To je 15,1 milion KM ili 6,5 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

To znači da je dobit banaka u FBiH u devet mjeseci bila za 3,4 puta veća nego u RS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh