Noviteti

BMW počeo s gradnjom tvornice baterija za električne automobile

Njemački proizvođač automobila BMW počeo je graditi novu tvornicu baterija za električna vozila u Njemačkoj, potvrdio je u utorak glasnogovornik kompanije.

BMW - Pixnio

Tvornica u bavarskim gradovima Irlbachu i Straßkirchenu trebala bi proizvoditi do 600.000 visokonaponskih baterija godišnje i zaposliti oko 1.600 radnika.

Lokalna uprava izdala je građevinske dozvole prošle nedjelje, unatoč prigovorima o gubitku vrijednog poljoprivrednog zemljišta. Na referendumu održanom prošle jeseni jasna većina građana podržala je gradnju tvornice u Straßkirchenu, napominje novinska agencija dpa.

BMW je birao između 20 mogućih lokacija, a prevagu je Irlbachu i Straßkirchenu donijela blizina pogona kompanije u Bavarskoj u kojima će se baterije ugrađivati u električna vozila, prenosi SEEbiz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh