Noviteti

Električni automobili se sve brže pune

Velika većina vlasnika električnih automobila traži da njihovi automobili imaju velike brzine punjenja…

električni automobil - Pixabay

Velika većina vlasnika električnih automobila traži da njihovi automobili imaju velike brzine punjenja, a sada je NAF (Norveški autoklub) sproveo testiranje s kojim je potvrdio da se punjenje električnih automobila stvarno ubrzalo za samo pola godine.

Tokom velikog testa punjenja električnih automobila sprovedenog ove zime pod nazivom El Prix 2024, devet od 23 automobila se napunilo od 10 do 80 odsto za manje od pola sata. Xpeng G9 je bio najbrži, a slijede ga Lotus Eletre, Nio EL6 i Nio ET5, prenosi “Revija HAK”.

“Sada su zaustavljanja zbog punjenja impresivno kratka. Budući da automobili sve brže pune bateriju, jedva da imate vremena za odlazak u WC prije nego što možete da nastavite putovanje” kaže Nils Sodal, viši savjetnik u NAF-u, u saopštenju za javnost, pišu nezavisne.

Xpeng je tokom testa uspio da napuni model G9 za 19 minuta, što je prema NAF-u minut kraće od navedenog vremena punjenja, dok je Lotus zaostao s 22 minuta. Lotus je takođe imao najveću testnu brzinu punjenja od 327 kilovata.

“Ovo pokazuje da su se velike stvari dogodile s punjenjem vozila u prošloj godini. Nekoliko automobila s velikim paketima baterija sada uspijeva da se veoma brzo napuni na stanici za punjenje” kaže Sodal.

Vrijeme punjenja 10-80 odsto (najbrži):

Xpeng G9 – 19 minuta

Lotus Eletre – 22 minuta

Nio EL6 – 23 minuta

Nio ET5 Touring – 24 minuta

Kia EV6 – 24 minuta


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh