Noviteti

Kako Tesla zarađuje milijarde na račun drugih proizvođača

Od 2009. do danas na konto Tesle uplaćeno je ogromnih 9 milijardi dolara.

Kompanija Tesla - federalna.ba

Tesla nastavlja da zarađuje od drugih proizvođača automobila kojima je potrebna pomoć u ispunjavanju standarda emisija. Proizvođač pod vodstvom Ilona Maska ostvario je 1,79 milijardi dolara prihoda od “regulatornih kredita” prošle godine, pokazala je godišnja finansijska prijava objavljena prošle sedmice.

Ovo je dovelo Teslin ukupan kumulativni prihod od 2009. do danas na ogromnih 9 milijardi dolara. Bez dodatnih napora ili troškova.

Prodaja regulatornih kredita je čist posao za Teslu. To im omogućava proizvodnjom i prodajom sopstvenih električnih vozila, a zatim i prodajom “kredita” proizvođačima čiji vozni parkovi novih automobila premašuju granice emisije koje su postavila različita regulatorna tela u Kini, Evropskoj uniji ili Kaliforniji, piše Blumberg.

Prije tri i po godine, Teslin tadašnji glavni finansijski direktor Zakari Kirhorn rekao je da očekuje da će ovi prihodi postepeno nestati, ali to se nije dogodilo.

Proizvođači automobila, uključujući Volkswagen i General Motors, nisu ispunili svoje ciljeve za električna vozila i odložili su ili otkazali ulaganja u proizvodnju električnih vozila.

Posljednjih godina pomoć u ispunjavanju standarda izduvnih gasova bila je potrebna Volkswagenu, GM-u, kao i Hondi i Jaguar Land Roveru, kojima je pomogla upravo kupovina Teslinih “kredita”, piše B92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh