Noviteti

Automobil sa najmanjim otporom vazduha stiže iz Kine

Inspirisan tunom, prema riječima dizajnera, ima koeficijent otpora od samo 0,168 cd.

Print screen | Automobil sa najmanjim otporom vazduha stiže iz Kine

Koeficijent otpora vazduha je važna kategorija, posebno u segmentu električnih automobila. Sada je kineski Chery predstavio eksperimentalni automobil Aero koji izgleda kao da bi mogao da uđe u serijsku proizvodnju.

Inspirisan tunom, prema riječima dizajnera, postiže najbolji koeficijent otpora od samo 0,168 cd. Do konačnog proizvoda bilo je oko 2.000 različitih kompjuterski generisanih simulacija, a vještačka inteligencija je navodno igrala važnu ulogu u dizajnu.

Chery je jedna od kineskih fabrika sa minimalnim brojem električnih modela, ali sa jakim fokusom na izvoz. U prvoj polovini ove godine, Chery je imao udio od 15% u kineskom izvozu automobila. Uskoro počinje velika električna ofanziva, a ovo je po svemu sudeći dobra najava, piše B92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh