Noviteti

BMW uvodi opciju poluautonomne vožnje

Većina velikih marki automobila ima tempomate ili neku vrstu sistema autonomnog parkiranja, ali ne postoji prava autonomna ili poluatonomna vožnja (ako izuzmemo Teslu i Ford).

BMW - Pixnio

Od sljedećeg proljeća, BMW je riješio da to promijeni.

Iz njemačkog proizvođača saopštili su da će od proljeća 2024. godine svojim kupcima omogućiti “visokoautomatizovanu” vožnju, i to na modelima iz serije 7. Ovaj sistem zvaće se BMW Personal Pilot L3.

Vozači će uz pomoć ove opcije moći da, ako su uspunjeni odgovarajući uslovi, ne obraćaju pažnju na mjenjač ili komande automobila, jer će vještačka inteligencija preuzeti upravljanje nad vozilom.

Uslovi koje smo maloprije pomenuli odnose se na to da automobil neće moći u ovom režimu da ide brže od 60 km/h, i da auto-put kojim se kreće mora da ima fizički odvojene kolovozne trake.

Vozačima koji imaju ovaj sistem (autonomni sistem nivoa 3) biće dozvoljeno da koriste mobilne telefone ili čak gledaju neki film ili seriju na centralnom ekranu dok ih autopilot vozi.

Za početak ova opcija biće moguća samo u Njemačkoj, a moći će dodatno da se naruči u okviru kupovine BMW serije 7, po cijeni od 6.000 evra, prenosi B92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh