Noviteti

Tesla pobijedila sva očekivanja u prvom tromjesečju

Američki proizvođač automobila Tesla je u kvartalu za nama ponovo zabilježio rekordne rezultate.

Kompanija Tesla - federalna.ba

Uprkos tome, šef kompanije Ilon Mask je upozorio na postojanje značajnih otežavajućih okolnosti u trenutnom poslovanju.

Tvrdnja sadržana u prvoj rečenici podrazumijeva objelodanjenu činjenicu da je Tesla zabilježila nov rekord u pogledu profita i visine prihoda u uvodnom tromjesečju 2022. godine.

U tom intervalu je obim prodaje uvećan za 81 odsto spram lanjskih rezultata i bio j na nivou od 18,8 milijardi dolara.

U kvartalnim finansijskim izvještajima je iskazana dobit od 3,3 milijarde dolara, što je za 658 odsto više u odnosu na uporedni period.

U javnost je, prije par sati, s ovim podatkom izašao sam Ilon Mask, nakon zatvaranja američke berze u srijedu.

Ovako dobre rezultate nije očekivao niko od analitičara s Vol Strita. Vrijednost akcija kompanije je momentalno porasla za oko četiri procenta.

Iako je opšte poznato da se kompletna automobilska industrija suočava s poteškoćama u vezi nedostatka elektronskih komponenti, Tesla je na primjer, tržištu isporučila 310.048 električnih vozila tokom prvog kvartala, što je za 68 odsto više nego ono što je indeksirano tokom prvog tromjesečja 2021. godine.

Kompanija je tokom prošlog marta otvorila svoju prvu evropsku fabriku koja je izgrađena u Grinhajdu, kraj njemačke prestonice Berlina, ali ovde proizvodnja tek treba da se zahukta.

Nezavisno od jakih cifara iskazanih u tekućim izvještajima, Tesla upozorava da može doći do neprijatnih epiloga u godišnjim bilansima jer nije izgledno da kriza u nabavci mikročipova prođe do kraja 2022.

Dodatno, Tesla je vidjela i probleme u Šangaju, gdje posluje još jedna fabrika firme, uzrokovane novim talasom širenja infekcije zvane Covid-19.

Iako je poslovanje tamo ponovo oživjelo, ipak se poziva na oprez u daljim aktivnostima i prognozama.

Za Teslu se još jednom pokazalo da je odlična stvar to što je dozvoljeno da trguje takozvanim ekološkim bonusima, što je zahvat koji podrazumijeva da američka firma može da udruži svoj ekološki perfektan skor s drugim konstrukorima koji nisu tako “osvješćeni” i da im za novac prenese dio svoje “čistote”, naplaćujući kompenzaciju za potez, uz istovremeno lišavanje druge strane obaveze obračuna i plaćanja ogromnih kazni za neispunjenje zelenih ciljeva koje je postavila birokratija.

Kako bilo, Tesla je po ovom osnovu u prva tri mjeseca tekuće godine uspjela da po ovom osnovu fakturiše sumu od 679 miliona američkih dolara.

Neki možda nađu zanimljivom i informaciju koja otkriva da u portfelju imovine kompanije Tesla postoji i stavka vredna 1,26 milijardi dolara, a koja se tiče posjedovanja bitkoina.

Kompanija je u te namjene 2021. godine uložila sumu od 1,5 milijardi dolara, ali je dio prodala nedugo nakon početne investicije, piše Autorepublika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh