Noviteti

Teslin autopilot pod istragom zbog sumnjivih nesreća

Teslin sistem aktivne pomoći u vožnji sve češće je meta kritika. Nakon niza nesreća, američke savezne agencije počele su da istražuju moguće nedostatke u ovom sistemu.

Automobil - Flickr / Ilustracija

Nakon više zabilježenih problema sa Teslinim sistemom aktivne bezbjednosti, koji je u nekoliko slučajeva kritikovan nakon saobraćajnih nezgoda, pokreće se istraga o njegovim mogućim nedostacima.

Proizvođaču električnih automobila iz Kalifornije sada ponovo prijete problemi jer prema “New York Timesu”, američka Nacionalna uprava za bezbjednost saobraćaja na putevima (NHTSA) istražuje čak 23 nesreće u kojima je Teslin sistem bio uključen ili je mogao biti aktivan.

Ističu se nesreće u kojoj je Model Y naletio na zaustavljeni policijski automobil na auto-putu u blizini grada Lansinga u državi Mičigen.

Zatim, tu je slučaj iz februara kada se Tesla zakucao u prikolicu kamiona u Detroitu.

Teslin autopilot smatra se izuzetno naprednim sistemom i u jesen prošle godine osvojio je drugo mjesto na testu američkog potrošačkog časopisa Consumer Reports, iza sistema Supercruise koji koristi Cadillac.

Međutim, takvi sofisticirani sistemi imaju problem. Naime, oni pouzdano obavljaju jednostavne zadatke, ali ne mogu da upravljaju automobilom samostalno.

Teslini sistemi su po svemu sudeći dostigli svoje granice. Primjera radi, istraga nesreće na Floridi iz 2016. otkrila je da autopilot nije prepoznao svijetlu prikolicu kamiona kao prepreku po lijepom vremenu i auto se sudario sa njom.

Možda bi se Tesla trebalo da se ugleda na pomenuti GM-ov sistem Supercruise koji je pobijedio prvenstveno zahvaljujući infracrvenoj kameri koja provjerava da li su vozačeve oči usmjerene na put. Ako to nije slučaj, sistem se, uz upozorenje, sam isključuje, a ako je potrebno i zaustavlja vozilo, prenosi “B92


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh