Aktuelno

Zašto se širom Srbije ukidaju servisi auto-klima

Usluge servisiranja klima u automobilima ovog ljeta postaće prošlost. Serviseri masovno sklanjaju klima stanice iz svojih auto-servisa, a sada smo dobili i objašnjenje zbog čega je to tako.

nezavisne.com

“Problem je nastupio kada smo shvatili da ne možemo da ispoštujemo zakonske i uredbene obaveze koje se tiču servisiranja klima na motornim vozilima. Uredbe koje su donete još 2014. i 2016. godine predivđaju da svi koji to rade treba da imaju sertifikat B i da budu upisani u evidenciju ministarstva”, rekla je Aleksandra Đurišić, menadžerka Udruženja autoservisa Srbije.

“Ipak, nisu svi serviseri dobro informisani kada su donete te uredbe – do danas nisu informisani, mnogi od njih sada prvi put čuju da im je potreban taj sertifikat”, dodala je Đurišić.

Ona ističe i da je problem nasutpio prošle nedjelje, kada su veleprodaje fluorovanih gasova obustavile prodaju, rekavši da ne mogu da daju proizvode licima koja nisu upisana u evidenciju ministarstva i nemaju neophodan sertifikat.

U ovom momentu, od 15.000 servisera, ministarstvo je izdalo 114 sertifikata i još oko 60 je u proceduri. U evidenciju ministarstva nije upisan još nijedan auto-servis, dodaje ona.

Iz imnistarstva za zaštitu životne sredine juče su se oglasili ovim povodom, rekavši da “regulativa koja se odnosi na sticanje sertifikata A (za stacionarne uređaje – npr. klime) i sertifikata B (za pokretne uređaje – npr. klimatizacione sisteme motornih vozila) nije menjana osam godina, od kada su propisi i stupili na snagu”.

Dodali su i da su organizovane obuke za sticanje sertifikata u pet gradova: u Nišu, Novom Sadu, Beogradu, Кragujevcu i Кaću.
Ministarstvo odgovorilo auto-servisima za klime: “Nema razloga da ne radite”

“Budući da tokom osam godina nije bilo nikakvih novina u propisima, kao i da su organizovane obuke za zainteresovane strane, ne postoji nijedan razlog za prepreku u procesu pribavljanja sertifikata”, naveli su oni.

“Ministarstvo se juče prvi put oglasilo od 2016. godine, i to nas raduje jer znači da su čuli naše probleme. Rekli su da nema potrebe za otvaranjem novih centara, ali mi kao Udruženje smatramo da potreba postoji”, istakla je Đurišić.

“Ima zainteresovanih koji žele da sprovode obuke, samo je neophodna dozvola ministarstva. Potreba, dakle postoji, i samo je na ministarstvu da izda rešenja”, zaključila je Đurišić, piše B92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh