Aktuelno

Mercedesu jeftiniji benzinci postaju prioritet ispred električnih modela

​Elektrifikacija očigledno ne ide očekivanim intenzitetom, posebno u Americi gdje je cijena za mnoge presudan faktor u izboru novog automobila.

Mercedes- - Logodesignlove.com

Mercedes je zato usmjerio svoj fokus na automobile osnovnog nivoa, uključujući veću ponudu modela pokretanih motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Mercedes je to navodno otkrio svojim distributerima na sastanku održanom u januaru ove godine. Fokus se prebacuje na bazne modele, a u slučaju Mercedesa to je i model GLC. Pritom će se podići ritam proizvodnje benzinaca i hibrida. Sve rečeno (za sada) važi za američko tržište, a predstavlja korekciju poslovnih poteza vrlo sličnu onoj kakvu je izabrao i Nissan, piše “Motor1” pozivajući se na “AutoNews”.

Kako piše “Index”, čini se da analitičari imaju pozitivan stav o ovoj promjeni. “Mercedes održava dodir sa stvarnošću umjesto da pokušava da je promijeni”, rekao je direktor Edmunds Insightsa Ivan Druri za “Autonews”. “Prošla godina je pokazala da možete letjeti visoko dok ne ostanete bez kontakta s realnošću. Bazni modeli omogućavaju potrošačima da iskuse ono što dolazi, ali samo ako si mogu priuštiti ostanak unutar marke.”

I prodavci su složni s ovakvom idejom. Poručuju da će radije prodavati jeftinije modele koji su im na lageru do 30 dana i imati manju pojedinačnu zaradu nego da drže skupe električne automobile od 100.000 dolara na lageru po pola godine i da na njima gube novac.

Dodatno, pojedini vlasnici salona ističu da Mercedesovi klijenti i ne traže struju. “Većina naših vrhunskih klijenata koji traže automobile usmjerene na performanse odabraće benzinski motor umjesto električnog motora”, poručio je jedan neimenovani direktor.

U Mercedesu su potvrdili da će tokom ove godine američko tržište obogatiti s čak 25 novih modela među kojima je naglasak na elektrifikovane modele pokretane fosilnim gorivima. S klasa i GLE dobijaju plug-in hibride, a do jeseni dolazi i GLC.

“Veoma smo srećni što možemo na tržište unijeti ono što je potrebno, a to je pravi balans između SUS proizvoda, električnih proizvoda i sada takođe dodavanja PHEV-a u kombinaciju”, izjavio je Senol Bajrak, direktor prodaje u Mercedes-Benz USA, prenosi “AutoBlog“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh