Aktuelno

Koliko je automobila Volkswagen prodao u 2023.

Pošto je većina logističkih problema riješena, automobilski konglomerat je uspio da proizvede znatno više automobila nego godinu dana ranije.

VW promo

Reći da je Volkswagen grupa imala sjajnu 2023. ne bi bilo pretjerivanje, jer je uprkos raznim problemima prodaja skoro dostigla nivoe prije pandemije. Sa 9,24 miliona automobila isporučenih od strane svih brendova koje posluju u okviru njemačkog auto-giganta, isporuke su porasle za značajnih 12 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

Ne samo zato što je potražnja bila veća prošle godine, već i zbog toga što je trebalo nadoknaditi veliki zaostatk u isporukama ranije naručenih vozila. Zašto? Uska grla u snabdevanju izazvana pandemijom koronavirusa i invazijom Rusije na Ukrajinu poremetili su i Volkswagen.

Pošto je većina logističkih problema riješena, automobilski konglomerat je uspio da proizvede znatno više automobila nego godinu dana ranije. Isporuke su porasle na svim najvažnijim tržištima VW grupe, a Zapadna Evropa je bila najveći region sa 3,27 miliona prodatih vozila (+21 odsto u odnosu na isti 2022.). Kina je odmah iza sa 3,24 miliona automobila (+2 odsto), a slijedi Sjeverna Amerika sa 0,99 miliona jedinica (+18 odsto).

Potpuni podaci o prodaji za svaki brend biće objavljeni u petak, ali već znamo da su proteklih 12 mjeseci bili odlični za matični VW brend. Isporuke su porasle za 6,7 odsto na oko 4,87 miliona vozila, tako da je otprilike 52 odsto svih automobila koje je Grupa isporučila 2023. imalo je VW amblem.

Od svih automobila koji je glavni VW brend prodao 2023. godine, više od polovine su bili SUV automobili. Tržišni udio SUV vozila porastao je na 54,2 odsto, ili 14,9 odsto više nego 2022.

SUV modeli su bili još popularniji u Sjedinjenim Državama gdje su činili preko 81 odsto svih isporuka. U Evropi, potkompaktni T-Cross bio je najprodavaniji SUV nakon što je postavio rekorde u Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Turskoj i Španiji.

Za kraj, postavlja se pitanje – da li će Toyota još jednom uspjeti da sruši VW grupu po prodaji? Prije nego što japanski gigant objavi pune rezultate prodaje za 2023, podsjećamo da je japanski auto-gigant prodao 10,5 miliona vozila 2022. godine kada je treću godinu zaredom odbranio titulu najprodavanijeg proizvođača automobila na svijetu, piše B92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh