Aktuelno

Ko u BiH kupuje nov automobil? Evo koliko ih je prodano u 2023.

U Bosni i Hercegovini je u periodu januar-novembar prvi put registrovano 83.946 motornih vozila, od čega 74,79 odsto, odnosno 62.786 vozila čine putnička vozila, podaci su Agencije za statisiku BiH.

Parking - titox.net/

Među novim registracijama dominiraju polovna motorna vozila. Tako je od ukupno prvi put registrovanih vozila u ovoj godini tek 15.453 novih, od čega je putničkih vozila 8.276. Nova putnička vozila čine tek 13,2 odsto od ukupnog broja novoregistrovanih putničkih vozila. Jednostavnije rečeno, na svakih 7,5 polovnih dolazi jedno novo putničko vozilo.

Istovremeno, broj prvi put registrovanih kamiona u ovoj godini iznosi 5.386, od čega je novih 1.377. To znači da je tek svaka četvrti novoregistrovani kamion novi (procentualno izraženo novih je 25,6 odsto).

U ovoj godini vrhunac u mjesečnoj registraciji novih vozila bio je u julu, nakon čega se bilježi pad, a što se poklapa sa padom ekonomskih aktivnosti u zemlji.

Samo u novembru zabilježen je pad od 6,5 odsto u broju prvi put registrovanih motornih vozila u odnosu na oktobar, prenosi Indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh