Aktuelno

Ford smanjuje broj radnika na proizvodnji električne verzije F-150 kamioneta

Ford Motor Co. najavio je privremeno otpuštanje oko 700 radnika angažovanih na proizvodnji F-150 Lightning, električne verzije njihovog najprodavanijeg modela.

Ford

Za razliku od prethodnih otpuštanja, ova mera nije povezana sa aktuelnim štrajkom sindikata United Auto Workers (UAW), tvrde iz kompanije.

Kompanija će privremeno smanjiti jednu od tri smene u svom centru Rouge Electric Vehicle u Dirbornu, u američkoj saveznoj državi Mičigen, blizu korporativnog sedišta. Otpuštanja će biti raspoređena među svim smenama.

Ford je letos privremeno zatvorio ovu fabriku kako bi unapredio svoje proizvodne kapacitete. Najnovija otpuštanja povezana su sa “više faktora, uključujući probleme u lancu snabdevanja i isporuku vozila koja su bila podložna kontrolama kvaliteta nakon što je proizvodnja ponovno pokrenuta u avgustu”, izjavila je kompanija.

Prodaja Lightning modela pala je za 45% u trećem kvartalu u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Ford, međutim, očekuje rast prodaje u poslednjem kvartalu godine, kada se očekuje da će povećani proizvodni kapaciteti postati operativni. Ukupna potražnja za Fordovom linijom električnih vozila porasla je za 65% u trećem kvartalu.

Štrajk UAW-a koji je usmeren na pet montažnih fabrika u okviru Forda, General Motorsa i Stellantisa, naterao je sve tri kompanije na otpuštanje radnika. Dodatno, Ford je objavio da će otpustiti još 500 radnika u pet fabrika za proizvodnju komponenata usled proširenja štrajka na njihovu najveću fabriku, Kentucky Truck Plant.

Šon Fejn, predsednik UAW-a, izazvao je tvrdnje kompanija da su morali da otpuste radnike. “Oni pokušavaju da stegnu naše članove da se zadovolje sa manje. S obzirom na rekordne profite koje ostvaruju, ne bi trebalo da otpuste nijednog radnika”, rekao je Fejn. Džesika Inok, portparolka Forda, izjavila je da radnici otpušteni zbog štrajka generalno nemaju pravo na naknade za nezaposlene, ali će radnici otpušteni sa F-150 Lightning projekta biti kvalifikovani za oba vida naknade, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh