Aktuelno

Assange planira vjenčanje u zatvoru

Osnivač Wikileaksa Julian Assange i njegova vjerenica Stella Morris planiraju da se vjenčaju u zatvoru Belmarsh u Londonu, izjavila je Morris.

Julian Assange - Advance.hr

Ona je rekla da par razmišlja o takvom potezu jer su vjereni od 2016. godine.

Prema njenim riječima, ukoliko se uspiju vjenčati u zatvoru, proslavit će sa porodicama i prijateljima kada Assange bude pušten na slobodu.

Morris nije govorila o bilo kakvim konkretnim datumima, usljed birokratskih prepreka.

“Razgovarali smo o tome sa upravom zatvora Belmarsh i oni kažu da do sada nisu vidjeli vjenčanje u tom zatvoru, a tu rade već 12 godina. Stoga, to nije lako uraditi”, objasnila je Morris.

Ona je u septembru saopštila da planira da se vjenča sa Assangeom za Božić.

Assange je uhapšen u Londonu 11. aprila 2019. godine i osuđen na 50 sedmica zatvora zbog kršenja uslovne slobode 2012. godine, kada je zatražio azil u Ambasadi Ekvadora u prijestonici Velike Britanije kako bi izbjegao izručenje u Švedsku, gdje je bio optužen za silovanje. Švedski sud je u međuvremenu odbacio optužbe.

Ministarstvo pravde SAD želi da Assange bude izručen Vašingtonu, zbog navodnog špijuniranja i objavljivanja nekoliko hiljada tajnih dokumenata i povjerljivih informacija kojim je skrenuta pažnja na ratne zločine američke vojske u Iraku i Avganistanu.

On bi u SAD-u mogao biti osuđen na ukupno 175 godina u samici.

Britanski okružni sud odlučio je u januaru da ne dozvoli izručenje Assangea u SAD, zbog njegovog zdravstvenog stanja i zabrinutosti usljed mogućnosti da izvrši samoubistvo. Sud u Londonu je, međutim, naredio Assangeu da ostane u zatvoru dok se ne donese odluka u vezi sa žalbom koju je podnijelo Tužilaštvo SAD-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh