Aktuelno

OPREZ: U Danskoj obustavljena vakcinacija cjepivom AstraZenece

Vakcinacija cjepivom kompanije AstraZeneca privremeno je obustavljena u Danskoj, potvrdio je ministar zdravstva ove zemlje Magnus Heunicke na svom Twitteru nalogu.

AstraZeneca - vijesti

Uzrok je “moguća ozbiljna nuspojava u vidu fatalnih krvnih ugrušaka”, naveo je ministar, kazavši i da se vakcina mora detaljno ispitati kako bi se njome moglo nastaviti cijepljenje danskog stanovništva.

Nacionalni odbor za zdravstvo u saopštenju za javnost naveo je da je u nekoliko izvještaja skrenuta pažnja na slučajeve krvnih ugrušaka kod ljudi cijepljenih ovom vakcinom.

– Trenutno je u toku najveće i najvažnije cijepljenje u historiji Danske. Obustaviti vakcinaciju jednom vrstom vakcine u ovim okolnostima za nas nije bila laka odluka. Ali ipak smo morali reagovati nakon zabrinutosti i saznanja o mogućim nus pojavama. Moramo sve razjasniti prije nego što nastavimo cijepiti stanovništvo vakcinom AstraZenece, rekao je predsjednik Odbora Soren Brostrom, a prenio portal ekstrabladet..

Podsjetimo, nedavno je u našu zemlju pristiglo 5.000 vakcina upravo kompanije AstraZeneca, koje je Bosni i Hercegovini donirala Srbija. Cijepljenje naših građana istom vakcinom već je u toku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh