Aktuelno

Širom Evrope više hiljada radnika Forda izgubit će posao

Proizvođač automobila Ford najavio je planove za veliko restrukturisanje poslovanja u Velikoj Britaniji i ostatku Evrope, što će vrlo vjerovatno dovesti do gubitaka na hilajda radnih mjesta širom Evrope, javlja BBC.

Ford - Twitter

Što se tiče Velike Britanije, moguće je da promjene u poslovanju neće nužno značiti i otpuštanje radnika.

Međutim, Steven Armstrong, predsjednik i izvršni direktor Forda za Evropu, smatra kako bi u slučaju da Britanija napusti Evropu bez prethodnog postizanja dogovora o nastavku trgovinskih veza s kontinentom, moglo doći do dodatne procjene poslovanja kompanije Ford u Velikoj Britaniji.

Proizvođač automobila Ford sada će proći kroz proces pregovora sa sindikatima kako bi razmotrili mjere za smanjenje troškova. Cilj mu je fokusirati se na profitabilnije modele i napustiti manje finansijski isplativa tržišta, kako bi se u budućnosti više koncentrisao na električnu i hibridnu tehnologiju, prenosi “Index“.

Kompanija također namjerava proširiti svoje poslovanje komercijalnim vozilima. U tu svrhu je kreirala novi odjel koji će se uz druga dva nova odjela, za putnička i uvozna vozila, baviti tim segmentom automobilske industrije.

Najveći britanski sindikat Unite rekao je da blisko sarađuje sa Fordom kako bi zaštitio radna mjesta u Velikoj Britaniji i dodao kako očekuje da će otpuštanja u Britaniji biti minimalna.

Kompanija Ford u Evropi zapošljava 54.000 radnika, od čega 13.000 u Velikoj Britaniji.

Osim u Britaniji, pogone ima u Njemačkoj, Francuskoj, Turskoj, Španiji, Rusiji, Rumuniji i Belgiji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh