Svijet

Generalni sekretar UN-a pozvao Rusiju da odobri pristup ratnim zarobljenicima u Ukrajini

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Guterres) pozvao je Rusiju da odobri potpuni pristup predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) ratnim zarobljenicima.

Antonio Guterres - Theoslotimes.com

– Generalni sekretar ponavlja svoj apel Ruskoj Federaciji da se Međunarodnom komitetu Crvenog krsta omogući potpuni pristup svim ratnim zarobljenicima, u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, uključujući Treću Ženevsku konvenciju – izjavio je portparol UN-a Stefan Dijarik (Stephane Dujarric).

Ukrajinski zvaničnici pozvali su ICRC, organizaciju sa sjedištem u Švicarskoj, da posjeti zatvor Olenivka u Donjecku koji je pod kontrolom vlasti koje podržava Rusija od 2014. godine, a šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak (Andriy Yermak) rekao je da nema više vremena za gubljenje jer su ljudski životi u pitanju.

Iz ICRC-a je saopćeno da su njihovi timovi spremni mjesecima da posjete zatvor, ali da im nije odobren pristup. Rusija i Ukrajina prošlog mjeseca razmijenile su 200 ratnih zarobljenika kao rezultat posredovanja Turske, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh