Svijet

Hafiz Kenan Musić apelovao da se pomogne djeci na sjeveru Sirije da prežive hladnu zimu

U Idlibu i okolnim područjima, obilne snježne padavine uništile su na stotine ionako neuslovnih šatora

Izuzetno cijenjeni islamski učenjak, sarajevski hafiz Kenan Musić, objavio je poruku na društvenim mrežama u kojoj skreće pažnju na veoma teške uvjete tokom hladnih zimskih dana u kojima žive mnogi ljudi, uključujući djecu, u izbjegličkim kampovima na sjeveru Sirije, prenosi Anadolu Agency (AA).

”U izbjegličkim kampovima na sjeveru Sirije od hladnoće samo u zadnjih nekoliko dana umrlo je 15 djece!!! Neka su nam ovog hladnog januarskog jutra makar u mislima i dovama, ako nismo u stanju nešto drugo za njih učiniti, pa da se očiste naša srca od zlobe, te da u dovama zatražimo ono što nas je posljednji Božiji Poslanik Muhammed, s.a.v.s., naučio da molimo za sve ljude!”, naveo je hafiz Musić.

Ekstremno niske temperature zraka zahvatile su područja na sjeveru i sjeverozapadu Sirije, a raseljeni civili zimu dočekuju u improviziranim šatorima. U Idlibu i okolnim područjima, obilne snježne padavine uništile su na stotine ionako neuslovnih šatora.

Mnoge sirijske porodice bile su prisiljene zbog napada režima Bashara al-Assada i njegovih pristalica napustiti svoje domove i smjestiti se u šatore, koji su daleko od uslovnih za život dostojan čovjeka.

Nakon obilnih padavina, u šatorima su ostali voda i blato, a porodice strahuju da bi se šatori usljed novih snježnih padavina mogli potpuno urušiti. Civili teško iznalaze načine da se ugriju, a temperature zraka često padaju značajno ispod nule.

Mnoge porodice iz straha da će ih pripadnici Assadovog režima uhapsiti, mučiti ili pogubiti, ne mogu se vratiti kućama, a njihova jedina želja je pomoć da se ugriju u zimskom periodu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh