BiH

Treća doza vakcine protiv koronavirusa u RS moguća šest mjeseci nakon druge

Može se primjenjivati i za osobe koje boluju od hroničnih nezaraznih bolesti koje predstavljaju povećan rizik za razvoj teške forme Covid-19, kao i kod osoba koje rade na radnim mjestima sa visokom izloženošću

Vakcina - ilustracija / Depo.ba

Institut za javno zdravstvo bh. entiteta Republika Srpska (RS) pripremio je preporuke za primjenu buster doze vakcine protiv Covid-19 prema kojima se treća doza može primjenjivati najmanje šest mjeseci nakon druge doze, bez obzira na vrstu vakcine koju su osobe primile, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz Instituta za javno zdravstvo RS u ovom momentu, treća doza može se primjenjivati kod određenih kategorija stanovništva, koje su drugu dozu primile prije 31. marta 2021. godine. U pitanju su osobe starije od 65 godina, korisnici domova za stara lica, kao i osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa imunosuprimiranim pacijentima.

Isti prioriteti
Treća doza može se primjenjivati i za osobe koje boluju od hroničnih nezaraznih bolesti koje predstavljaju povećan rizik za razvoj teške forme Covid-19, kao i kod osoba koje rade na radnim mjestima sa visokom izloženošću. Pojašnjeno je da su u pitanju zdravstveni radnici, prema istim prioritetima kao prilikom vakcinacije prvom dozom, osobe zaposlene u domovima za stara lica koje učestvuju u procesu njege korisnika, kao i prosvjetni radnici.

– Kao buster doza se daje ista vakcina koja je korištena za prve dvije doze vakcinacije. Kada je u pitanju vakcina “Sputnik V”, kao buster doza se daje komponenta I vakcine. Moguće je kao buster dozu primijeniti i različite vakcine. Prema dostupnim ograničenim dokazima, u ovakvom slučaju se sugeriše primjena vakcine drugačijeg mehanizma djelovanja – navode iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Buster doza
Dodaju da preporuku o tome koju vakcinu treba dati za buster dozu treba da donese nadležni doktor medicine ili doktor medicine na punktu za vakcinaciju.

– Građani RS koji su primili prve dvije doze u inostranstvu mogu da prime buster dozu u RS, pod uslovom da imaju validnu potvrdu o prve dvije doze sa QR kodom, te da se podatak o tim dozama unese u program Instituta za javno zdravstvo RS. Zdravstvena ustanova je odgovorna za validnost podataka koji se unose u bazu podataka instituta – zaključuju iz Instituta za javno zdravstvo RS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh