Svaštara

Nizozemski par useljava se u prvu evropsku kuću napravljenu u cijelosti s 3D printerom

Jedan nizozemski par postali su prvi evropski stanari potpuno isprintane kuće na velikom 3D printeru, koji otvara novo poglavlje u svijet domova iz budućnosti.

3D kuća iz printera - Pcchip.hr

Elize Lutz (70) i ​​Harrie Dekkers (67), umirovljenici iz Amsterdama, u četvrtak su dobili svoj digitalni ključ – aplikaciju koja im omogućuje otvaranje ulaznih vrata svog dvosobnog bungalova pritiskom na gumb, prenosi “Pcchip“.

“Prekrasno je”, rekao je Lutz. “Imam osjećaj bunkera – osjećam se sigurno”, dodao je Dekkers. Novi dom, dimenzija koje bi bilo teško i skupo izgraditi tradicionalnim metodama, je prvi od planiranih pet domova koje je građevinska tvrtka Saint-Gobain Weber Beamix planirala napravit na zemljištu uz kanal Beatrix u predgrađu Eindhovena Bosrijk.

U posljednje dvije godine u Francuskoj i SAD-u izgrađene su kuće koje su djelomično napravljene 3D ispisom, a sada su ovakvi projekti u nastajanju širom svijeta.

No, oni koji stoje iza nizozemske kuće, koja se može pohvaliti s 94 kvadratna metra stambenog prostora, postaju prvi proizvođači kompletno isprintane kuće na kojoj su nosivi zidovi izrađeni pomoću velike mlaznice za 3D printer.

Metoda 3D ispisa uključuje ogromnu robotsku ruku s mlaznicom koja izbacuje posebno formulirani cement za koji se kaže da ima teksturu šlaga. Cement se “tiska” prema arhitektonskom nacrtu, dodajući sloj po sloj kako bi se stvorio zid, i kako bi se povećala njegova čvrstoća.

3D kuća – Pcchip.hr


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh