Svijet

Brazil nije odobrio hitnu upotrebu ruske vakcine Sputnik V

Nacionalna agencija za nadzor zdravlja u Brazilu odbila je zahtjev za hitnu upotrebu ruske vakcine Sputnik V saopćivši da je neophodna provjera više podataka.

Sinoć je saopćeno da je zahtjev farmaceutske kompanije Uniao Química za hitnu upotrebu odbijen jer još nema podatke iz kliničkih ispitivanja u drugoj fazi.

Brazilska kompanija Uniao Química, u partnerstvu s Ruskim fondom za direktna ulaganja (RDIF), podnijela je u petak zahtjev za hitnu upotrebu 10 miliona vakcina.

RDIF je ranije saopćio da je olakšan prijenos tehnologije radi pokretanja proizvodnje Sputnika V u Brazilu, sve u sklopu partnerstva s União Química.

Saradnja je uključivala pružanje dokumenata i biomaterijala brazilskoj kompaniji, a lokalna proizvodnja Sputnika V u Brazilu započela je početkom ovog mjeseca.

Nacionalna agencija za nadzor zdravlja u Brazilu je saopćila da još treba dati odobrenje za fazu III ispitivanja Sputnika V

Sputnik V odobren za hitnu upotrebu u nekim zemljama Latinske Amerike, uključujući Argentinu i Boliviju. prenosi “Klix“.

Brazil još uvijek nije dobio odobrenje za upotrebu za bilo koju vakcinu protiv protiv Covida-19.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh