Svijet

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres osudio napade na novinare

Navodeći da je UNESCO dokumentovao ubistvo 67 novinara tokom 2018. i 2019. godine, Guterres je osudio napade na novinare i pozvao da ti zločini ne prođu nekažnjeno

Antonio Guterres- DW

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog napada na novinare širom svijeta, uključujući ratne zone, i pozvao na zaštitu predstavnika medija u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

Guterres je uputio poruku putem svog glasnogovornika Stephanea Dujarrica.

Navodeći da je UNESCO dokumentovao ubistvo 67 novinara tokom 2018. i 2019. godine, Guterres je osudio napade na novinare i pozvao da ti zločini ne prođu nekažnjeno.

Guterres je istakao da se novinari susreću i s problemima poput proizvoljnih hapšenja, odbijanja viza i ograničenja kretanja.

Podvukao je da novinari moraju biti zaštićeni međunarodnim humanitarnim pravom kako bi se osigurao pristup pouzdanim informacijama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh