Region

Lajčak u Beogradu: Nastavak dijaloga u interesu građana Srbije i Kosova

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine je kazao da je cilj dijaloga i uloge fasilitatora Evropske unije u tom procesu normalizacija odnosa dve strane.

Miroslav Lajčak - Twitter

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras u Beogradu da se proces dijaloga nastavlja, da sve što je prethodno dogovoreno mora da se ispuni, a sve u interesu i građana Srbije i Kosova.

On je kazao da je cilj dijaloga i uloge fasilitatora Evropske unije u tom procesu normalizacija odnosa dve strane.


”Šta znači normalizacija nije naše da odlučimo, to je proces i dve strane treba da se dogovore šta normalizacija znači”, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovim rečima, sada se obe strane bave ozbiljnim i osetljivima pitanjima, kao što je formiranje Zajednice srpskih opština.

“Proces dijaloga se nastavlja i sve što je bilo dogovoreno mora da se ispuni. Verujem da je to u interesu građana Srbije i Kosova i u interesu regije”, rekao je.

Kako je dodao, cilj čitavog procesa dijaloga je da se Srbija približi EU, a isto važi i za Kosovo.

“Ključno pitanje ili princip čitavog procesa je da na kraju ne treba da postoji nijedno otvoreno i nerešeno pitanje. Meni je razumljivo da niz pitanja izaziva emocije, ali ključ je da sve što je bilo dogovoreno mora da se ostvari i mora da se ispuni”, izjavio je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da su Lajčak i on imali dobar, racionalan i ozbiljan sastanak o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine, uz punu posvećenost Srbije tom nastavku dijaloga i u želji da se dođe do rešenja i normalizacije odnosa.

“Evropska budućnost za Srbiju je veoma važna i to nije floskula. Ona je važna zbog više investicija, zbog vrednosti za koje se borimo i zalažemo i što će pozicija Srbije u svetu biti snažnija što smo bliže punopravnom članstvu u EU, a taj put je određen time koji i koliki napredak ćemo napraviti u odnosima sa Prištinom”, izjavio je.

Vučić je naveo i da je insistirao na punoj implementaciji Briselskog sporazuma, bez čega nema uspešnog nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, bolje je da postoji dijalog nego da nema razgovora i dijaloga, jer bez razgovora može doći i do incidenata.

“Mi smo spremni za nastavak dijaloga kad god on bude zakazan”, dodao je.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara da li je odložena poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, rekao da se čeka odgovor zbog koronavirusa, a da će ministar spoljnih poslova Rusije svakako doći u posetu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh