Svijet

SZO: Pandemija djelimično ili u potpunosti prekinula liječenje nezaraznih bolesti

Istraživanje je pokazalo da je 42 posto zemalja prekinulo liječenje pacijenata oboljelih od raka

Tedros Adhanom Ghebreyesus - CNBC.com

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je pandemija koronavirusa djelimično ili u potpunosti prekinula liječenje pacijenata sa visokim krvnim pritiskom i dijabetičara u oko 80 zemalja. U istraživanju sprovedenom tokom maja, SZO je uočila probleme u liječenju bolesnika koji nisu zaraženi virusom, ali su izloženi većem riziku od teških komplikacija zbog izostanka terapije za svoje bolesti.

– Mnogim ljudima koji boluju od raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa uskraćene su zdravstvene usluge i lijekovi koji su im potrebni, otkad je počela pandemija Covida-19. Od ključnog je značaja da zemlje obezbijede osnovne zdravstvene usluge i za vrijeme dok se bore protiv pandemije – rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus, prenosi “Byka“.

Istraživanje je pokazalo da je 42 posto zemalja prekinulo liječenje pacijenata oboljelih od raka, a 31 posto liječenje srčanih bolesnika. U više od 90 posto anketiranih zemalja, zdravstveno osoblje je djelimično ili u potpunosti preusmjereno na liječenje oboljelih od koronavirusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh